Община Марония

Община Марония се намира югоизточно от Префектура Родопи, само на 30км от Комотини, главния административен център на префектурата. Общината е разположена в спиращата дъха природна среда, заобиколена от масива Планина Исмарос и други планински склонове, покрити с лозови масиви и маслинени гори.

Общината е изпъстрена с важни археологически обекти и красиви природни забележителности, включително внушителни пещери в близост до село Марония.

Традиционното село Марония впечатлява посетителите си с главния си площад, заобиколен от старинни равнини. Южно от село Марония, близо до живописното малко пристанище Агиос Караламбос, се намира археологическия обект на старинното селище Марония. Посетителите могат да се насладят на античния театър и светилището на Дионис, крепостната стена и пропилиума от римската епоха, укрепителната кула от византийската епоха, както и редица други открития, които са доказателство за великото културно развитие на този регион.

Селището Марония е основано в средата на 7 в. преди Христа и скоро след основаването си се превръща в проспериращ и гъсто населен градски център. Според преданията, митичният основател на града е Марон, жрец на Аполон. Омир описва гостоприемството на Марон и даровете, които е предложил на Одисей при гостуването му земята на Киконите. През класическата епоха градът разполага със здрава защитна стена, дълга 10км и обхващаща площ от 4 кв.км., която се разпростира от брега на морето до върховете на Планина Исмарос.

Археологическите разкопки, започнали в Марония в средата на 60-те години на 20 в., разкриват следните находки:

  • Античен театър, в който се разграничават две архитектурни фази, датирани към древногръцкия и римски периоди
  • Светилище на Дионис, датиращо от 4 век преди Христа
  • Голяма древногръцка къща с мозаечен под
  • Два големи жилищни комплекса, датиращи също от древногръцкия период
  • Части от защитната стена на класическия град.

Сред най-важните архитектурни и археологически забележителности на Марония се нареждат:

  • Античния Театър Построен е по времето на древногръцката епоха и възстановен през римската епоха. Запазени до днес са: каменни редици от места за сядане, централната и елипсовидната част от мястото, където се е разполагал оркестъра и сградата на римския павилион.
  • Светилището на Дионис Светилището, най-вероятно посветено на Дионис, е построено върху тераса, подкрепяно от поддържаща стена. Открити са части и от две други сгради южно и северно от светилището, които датират от 4в. преди Христа.
  • "Къщата на мозайката" Голяма, частна къща, запазила мозаечния си под в мъжките помещения, датираща от края на 4 или началото на 3в. Преди Христа.

Византийска Марония
В ранния християнски и византийски период, територията на Марония се простира и обхваща най-вече крайбрежната част и по този начин градът се превръща в процъфтяващо пристанище на Северно Егейско Море. Изследванията на Византийска Марония, започнали през 1960г. разкриват богати църковни и светски сгради. В рамките на реставрацията, която се извършва, са рекоструирани светилището на базиликата на обекта Синаксис и мозайката на параклиса.