Портария, Пелион, Волос, Гърция

Портария e селце "кацнало" на склоновете на планина Пелион на надморска височина 500 метра. Това е една предпочитана дестинация залята с буйна растителност и уханни цветя. Селището е изградено около църквата на Панагия Портаря (1200 г.) и е най-големия жилищен и търговски център на Пелион. Портария е известна със своите имения, площади и природни красоти. Водопадът "Каравос", изворите "Манас", старите каменни църкви и параклиси, калдъръмените улици, цветните градини са само някои от забележителностите на района, които ви канят да го посетите. Портария е идеална база през цялата година за любители на планината и възможностите, които тя предлага, тъй като е разположена в близост до ски курорта на Агриолефкес (12 км), а също така и до красивите плажове на Източен Пелион и Пагаситикос.
Разположена е само на 12 и от град Волос. Посетителите могат да се насладият и на малките традиционни селца, красивите пътеки през гората от чинари, придружени от звуците на вода. Портария се намира на разстояние от Атина 340 км и от на Солун 240 км, което я прави достъпна за много посетители.
През топлите летни месеци най-известната дестинация са оживените плажове на Пагаситикос и зелени плажове на Източнен Пелион със своите кристално чисти води. Връщайки се към Портария от ежедневните екскурзиите истинско удоволствие са свежестта и красива растителност на селото. През зимата любителите на зимните спортове имат възможност да се насладят на ски пистите на Ски центъра на Пелион, разположен само на 12 км от Портария. Неговата уникална позиция предлага на посетителите му изключителен изглед към Егейско море и залива Пагаситикос от 1200 метра надморска височина.