Афитос (Атитос), Касандра, Халкидики, Гърция

  Селището Афитос е разположено на североизточната страна на полуостров Касандра в Халкидики.  Афитос е възхитителена традиционна, крайбрежна  местност, която впечатлява с  огромни тълпи туристи  и въпреки всичко е успял да запази чара си на спокойно и старинно селище. Посетителите му имат   възможността да плуват  на красивия плаж  на Афитос или плажовете на съседните селища. В Афитос има в изболилие от таверни, барове и кафета, които сервират традиционни фрешофе и коктейли от рано сутрин до късна вечер.
В Афитос се предлагат хотели, стаи под наем и апартаменти.
Селището е много красив курорт, построен е върху скали,  които наподобяват  кули над морето и  изглежда като Егейски остров.
От къде произхожда името Афитос?
 Името на селището се е запазило хиляди години, започвайки като Afitos, което произхожда от античното име „Aphitis” или както е перифразирано „Athitos”. Автентичното име идва от  един човек наречен „Aphiteos” или от древната дума „Aphitis” която означава „обилие от растения”.
Афитос е кътче, което ни дарява с множество афтентични природни прелести. Посетителите могат да се насладят на прекрасните  води на средиземноморието, кристално чисти и топли,  и на малките пясъчни плажове, които са като декорирани  с  малките скалички идващи от морето.
Селището е от изключително историческо значение, тъй като тук се откриват древни воденични камъни и каменоломни, също толкова важни биотопи, където много различни видове риба идват да си хвърлят хайвера си.
Тук посетителите могат да се насладят и на афтентичната природа на Халкидики, където борове мият корените си във водите на дълбокия залив Торонеос.
Както и да е....   най-впечатляващата  гледка от всичко е величественото традиционно кътче Афитос със  28 столетната си история. 
В Афитос най-старите къщи, от порест камък, са реновирани, улиците са павирани и сега Афитос се налага, като селище с  достойна красота за всички посетители и се превръща в една великолепна дестинация за почивка.